„Jak smakuje Madryt?”

Jak przystało na stolicę, w Madrycie można spróbować niemalże każdej potrawy typowej dla hiszpańskiej kuchni. Choć wiele z nich wywodzi się z innych regionów kraju, to i tak są uznawane za typowo madryckie.

Kuchnia hiszpańska słynie ze świeżych owoców morza, oliwy z oliwek oraz szafranu. Nie obowiązuje w niej jednolity sposób przygotowywania potraw, ponieważ każdy region kraju układa menu na własnych produktach.

Jednym z głównych dań hiszpańskiej kuchni jest paella. Ta jednogarnkowa potrawa z Walencji oparta jest przede wszystkim na ryżu oraz dodatkach charakterystycznych dla danego regionu. W wersji klasycznej zawiera: owoce morza (małże, krewetki, kalmary), warzywa, mięso królika oraz drobiu. Swój specyficzny smak i barwę zawdzięcza głównie szafranowi. Przygotowywana jest na dużej metalowej patelni z dwoma uchwytami. Paellę należy jeść z tej patelni. Jako że jest dość tłustą potrawą, serwuje się ją zazwyczaj jako danie główne, uznawane za zbyt ciężkostrawne na wieczorny posiłek.

Będąc w Madrycie nie sposób nie spróbować także tortilli de patatas. To hiszpańska odmiana omletu z jaj i ziemniaków. Tortilla de patatas może – co zależy już od jej odmiany –  zawierać także: cebulę, paprykę, grzyby lub szynkę. Choć wydawać by się mogło, że tortilla de patatas powinna być podawana na śniadanie, to Hiszpanie spożywają ją zwykle na obiad. Tortilla de patatas jest po prostu bardzo tłusta.

Pisząc o najsłynniejszych potrawach hiszpańskich, nie sposób pominąć też andaluzyjskiego gazpacho. Hiszpański chłodnik przygotowywany jest zwykle ze zmiksowanych warzyw, octu, oliwy i rozmoczonego chleba. Gazpacho podaje się zwykle na zimno i z dodatkami: drobno pokrojonymi warzywami, orzechami lub chlebem. Istnieje wiele restauracji w Madrycie, które oferują hiszpańskie potrawy. Jedną z najstarszych jest La Taberna de Mister Pinkleton. Można tu nie tylko spróbować tradycyjnych dań, ale także obejrzeć pokaz flamenco.

Hiszpańska kuchnia słynie również z deserów. Jednym z najbardziej znanych jest Chocolate con churros, czyli paluszki z ciasta parzonego, smażone na głębokim oleju. Ciastka podawane są zazwyczaj z filiżanką gorącej czekolady, w której się je moczy. Są one znane także w krajach Ameryki Łacińskiej, Stanach Zjednoczonych, w Portugalii i we Francji. W Hiszpanii sprzedawane są w specjalnych sklepach oraz kawiarniach. Największym uznaniem cieszy się kawiarnia Chocolatería San Ginés. Przed lokalem zawsze jest kolejka, ale warto poczekać –  nic nie zastąpi smaku tradycyjnych churros oraz specyficznego klimatu tego miejsca. Będąc w Madrycie podczas świąt Bożego Narodzenia, warto także spróbować turrón. Ta odmiana nugatu przygotowywana jest z miodu, cukru, białek jaj, orzechów laskowych lub migdałów. Turrón sprzedawany jest zwykle w postaci kostki lub też dużych batonów.

Madrytczycy lubią także stołować się w barach. Typowe madryckie bary różnią się jednak od tych w naszym kraju. Przede wszystkim pełnią inną funkcję: raz są barem śniadaniowym, później kawiarnią albo cukiernią, o innej porze dnia restauracją. W godzinach porannych serwowana są w nich napoje (kawa, świeżo wyciskane soki) i słodkie przekąski. Z kolei po południu i wieczorem bary stają się miejscem spotkań. Istnieje nawet typowa hiszpańska rozrywka zwana tapeo. Polega ona na krążeniu od baru do baru w gronie przyjaciół. W tym czasie w barach serwowane są tzw. tapas, czyli przystawki podawane zwykle do piwa lub wina. Najbardziej popularne tapas to: solone chipsy, orzeszki lub oliwki. Istnieje także możliwość zmówienia –  oczywiście już odpłatnie – innych potraw. Jedną z nich jest ración, czyli talerz wędlin i serów. Znajduje się na nim zwykle typowa hiszpańska suszona szynka (jamón ser rano), kiełbasa paprykowa (chorizo) i wieprzowa – pokryta szlachetną pleśnią (fuet), twardy ser z La Manczy  (Queso Manchego). W menu figurują także smażone na grillu krewetki (gambas a la plancha), banderilla, czyli pikle nadziewane na wykałaczkę, ziemniaki smażone w głębokim oleju (patatas bravas). Hiszpańskie potrawy są na ogół proste,  pełne smaku i bardzo aromatyczne. Lokale otwarte są często nawet do rana. Podczas meczów piłkarskich z udziałem Realu Madryt panuje w nich ogromny zgiełk.

.

Dominika Dąbrowa